De 5 meest gestelde vragen over duwkettingen

Met een duwketting kun je zowel horizontaal als verticaal lasten verplaatsen. De duwketting bestaat uit speciaal gevormde schakels, waarbij de ketting onder drukbelasting niet kan knikken. De duwketting werkt daarom op dezelfde manier als een conventionele lineaire aandrijving. Wat zijn nu de meestgestelde vragen bij duwketting systemen? 

1. Kun je een duwketting gebruiken om een last te verplaatsen zonder externe geleiding?
Een duwketting is de ideale oplossing om een last lineair te verplaatsen. Deze wordt onder belasting star in de duw richting en kan onbelast weggeleid worden in de richting waar plek is. Ook een duwketting moet een geleiding hebben om de last – en de mogelijke dwarskrachten – te ondersteunen. Hiervoor kan Transtecno Aandrijftechniek harmonica-oplossingen adviseren, waarbij de duwketting in profielen wordt opgesloten. Die heeft daardoor een geleiding.

2. Kun je de duwketting voor zowel horizontale- als verticale verplaatsingen gebruiken?
Een duwketting systeem (ofwel lineair chain) is geschikt om een horizontale naar een verticale verplaatsing om te zetten. Hiervoor wordt een geleiding gebruikt waarin de ketting door is gevoerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een U- of een C- profiel, waarin de ketting loopt en waarbij deze ondersteund wordt voor zijdelingse krachten. De duwketting kan overigens ook als nodig als gewone ‘trek’-ketting gebruikt worden.

3. Waar kun je een duwketting systeem voor gebruiken?
Een duwketting systeem is dé oplossing wanneer een object lineair verplaatst moet worden wanneer er geen inbouwruimte is om bijvoorbeeld een cilinder te gebruiken. Vanwege de mogelijkheid een duwketting weg te laten buigen, kan de inbouwruimte afhankelijk van de te heffen last teruggebracht worden naar minimaal 140 mm, de bouwhoogte tot maximaal 270 mm.Transtecno Aandrijftechniek heeft projecten gerealiseerd met een duwketting voor onder andere:

  • Het heffen van podia van theaters
  • Het in- en uitduwen van papierrollen in een productieproces
  • Schaartafels
  • Telescoopcilinders
  • Het in- en uitschuiven van een zwembadvloer of een afdekking

4. Uit welke elementen bestaat een duwketting systeem?

Een duwketting systeem is opgebouwd uit de specifieke kettingschakel (afhankelijk van de te leveren krachten) met een kop- en een eindschakel. De kopschakel is bevestigd aan het te bewegen deel. De ketting wordt geleid door de behuizing met een tandwiel. De ketting kan in 90 of zelfs in 180 graden geleid worden. Op de uitgaande as kan de motor gemonteerd worden. Bij deze motor (keuze tussen DC of AC) heb je de keuze om deze uit te laten voeren met eindschakelaars en/of een potmeter. Daarmee kunnen posities weergegeven worden. Deze eindschakelaars zorgen dan voor een bewaking van de eindposities.

5. Is een duwketting systeem onderhoudsvrij?
Zoals elke ketting is ook een duwketting onderhevig aan slijtage. Onderdelen die versleten zijn kunnen vervangen worden. Voor een optimale levensduur moet een duwketting gesmeerd worden. Wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege een specifieke omgeving, dan zijn daar aangepaste oplossingen voor.

Meer informatie over duwkettingen

Lees hier meer over duwketting systemen en bekijk de video >

naar alle nieuwsberichten